Fermentuju, fermentuješ, fermentujeme...
text: Tereza Hátleová
Slovo "fermentace", teď slyšíme ze všech stran. Není to žádné zaklínadlo, ale prachobyčejné kvašení, které tady bylo už od nepaměti. Kouzlo ale přece jen skrývá, udělá dobře našemu trávicímu traktu a jak to už bývá, když fungují střeva, funguje obranyschopnost.
"Naši předkové kvasili mimo jiné proto, že zkrátka neměli lednice a využívali jej jako formu uchovávání potravin. S tímto výdobytkem moderní doby se na fermentaci tak trošku zapomnělo, takže hurá jeho renesanci!"
Pojďme si jednoduše shrnout proč fermentovat, jak a na závěr pár receptů a tipů, jaké fermentované dobroty ve Lhotě máme.
PROČ?
To, že tímto způsobem uchováme déle potravinu už dnes není téma, to že to našemu tělu prospěje, ano.
Při fermentaci dochází k tomu, že se složitější nutriční látky stávají jednoduššími a tedy i lépe stravitelnými.
Některé druhy laktobacilů, které při fermentaci získáme dokážou obohatit naši mikroflóru a tím zvýšit obranyschopnost celého organismu.
Je to pořád málo?
Pak je tady chuť, fermentace dodá potravině doslova nový rozměr. Ne každý ho možná napoprvé ocení, ale dejte jí šanci.
JAK?
V tom je ta největší sranda, protože za nás fermentuje příroda sama, jen musíme dát surovině správné podmínky.
Využijeme "pracovní síly" mikroorganismů, které jsou přirozeně obsažené v základní surovině.
Abychom kvasili bezpečně a nepřidala se nějaká nežádoucí plíseň, je potřeba dodržovat několik zásad.
Kromě čistých nástrojů při úpravě například fermentované zeleniny je pro úspěšné mléčné kvašení důležité nepustit do procesu
vzduch.
Fermentované ovesné vločky
Ovesné vločky BIO
Voda
(může být trochu kvásku na nastartování procesu)
Jak prosté: ovesné vločky dáme do misky, zalijeme vodou a necháme přes noc v pokojové teplotě.
Lehounce nakysnou a budou mnohem lépe stravitelné a chuťově zajímavější.
Kvašená zelenina v soli
300 g mrkve
300 g petržele
60g soli
Zeleninu očistíme, nastrouháme a smícháme se solí. Dodržte pravidlo, že sůl by měla být 10 % váhy zeleniny. Promíchejte a včetně šťávy, kterou zelenina pustí dejte do zavařovačky až po okraj, zavíčkujte a nechte alespoň týden odpočívat. Takovou směs pak můžete použít třeba jako základ do polévky.
Zajímavé odkazy:
Blog o tom co všechno (a jak) se dá zkvasit: https://www.zkvaseno.cz
"Zkvašené" produkty ve Lhotě: